Ward Huysmans TreecareBomen in België: Wat je moet weten over Wet- en Regelgeving

Bomen wetgeving

Bomen zijn niet alleen groene blikvangers; ze spelen een cruciale rol in onze omgeving. Als het op boomverzorging aankomt, is het handig om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften in België. 

Hier zijn wat recente updates en tips, met een specifieke focus op het kappen van bomen:

  1. Beschermde Boomsoorten:

Sommige bomen genieten van een speciale bescherming. Voordat je een zaag ter hand neemt, is het handig om te weten of de boom op jouw terrein onder deze beschermde categorie valt. In België staan verschillende boomsoorten op de lijst van beschermde bomen, zoals de zomereik. Voor het kappen van dergelijke bomen is vaak een vergunning vereist.

  1. Kapvergunning:

In veel gevallen is het kappen van bomen aan specifieke regels gebonden. Voor grote werken, vooral in stedelijke gebieden, kan een kapvergunning nodig zijn. Deze vergunning wordt uitgegeven door de gemeente en is bedoeld om het behoud van waardevolle bomen te waarborgen.

  1. Afstandsregels:

Naast specifieke kapvergunningen gelden er vaak ook afstandsregels. Dit betekent dat je een bepaalde afstand moet aanhouden ten opzichte van eigendomsgrenzen, wegen en gebouwen bij het kappen van bomen.

  1. Beroep op een Boomverzorger:

Overweeg altijd een professionele boomverzorger in te schakelen. Ze zijn niet alleen op de hoogte van de wet- en regelgeving, maar kunnen ook advies geven over de gezondheid van de boom en alternatieve oplossingen aandragen.

Heb je Vragen of Hulp Nodig?

Bij Ward Huysmans Boomverzorging begrijpen we dat de regelgeving rond boomkappen ingewikkeld kan zijn. Als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij een boomverzorgingsproject, staan we voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en ondersteuning.

Houd je bomen gezond en in lijn met de wet. We zijn hier om je te helpen!